Oversigt over foråret 2022

 

 

 

Mandage 24. jan, 7. feb. og 28.feb.

Hvad er der med danskerne og den nordiske samtidslitteratur (se mere her)

foredragsrække v. lektor emerita Gitte Mose

 

Danske læsere er så optaget af nordisk skønlitteratur, at der ofte er lange ventelister på bibliotekerne, og der oversættes og sælges flere bøger fra Norden end fra andre lande. Findes der monstro nogle særlige grunde til denne interesse? Skyldes det vores fælles historie? Skyldes det naturen? Eller vækker vores nordiske naboer helt enkelt nysgerrighed og undren - og udvider den litterære horisont på særlige måder? Foredragsrækken vil forsøge at finde svar på nogle af spørgsmålene.

24. januar præsenteres en oversigt over samtidslitteraturen i Norden og dens helt aktuelle tematiseringer Dansk samtidslitteratur vil danne baggrund for sammenligninger med værker af bl.a. forfattere som Carl Frode Tiller og Helga Flatland fra Norge, Sara Stridsberg og Michael Niemi fra Sverige, Monika Fagerholm, Kjell Westö og Sofi Oksanen fra Finland,samt Einar Már Guðmundsson og Gerður Kristný fra Island. Hvordan var livet på Skagen før kunstnerne og de ferieglade gæster erobrede erindringen om stedet? Skagens historie er både dramatisk og meget anderledes end alle andre steders historie. Det fremgår af ny forskning, som ikke alene afdækker, hvorfor bebyggelsen kunne opstå for ca. 800 år siden, dens fysiske historie og den ejendommelige livsform, som stedet og omverdenen definerede rammerne om i mange hundrede år.

7. februar vil dreje sig særligt om norsk samtidslitteratur Med udgangspunkt i en præsentation af kendte og måske mindre kendte forfattere som Rune Christiansen, Marit Eikemo, Karl Ove Knausgård, Maja Lunde, Nina Lykke, Jan Kjærstad og Herbjørg Wassmo, vil fokus især blive rettet mod Per Petterson “Mænd i min situation” (2018) og Vigdis Hjorth “Er mor død” (2020).

28. februar vil præsentere islandsk samtidslitteratur Forfattere som Jón Kalman Stefánsson, Bergsvein Birgisson, Guðrún Eva Mínervudóttir, Hallgrímur Helgason, Auður Jónsdóttir vil indgå i oversigten. Temaerne fra de tidligere kursusgange vil blive inddraget undervejs og i diskussionen af aftenens hovedværker: Auður Ava Ólafsdóttir “Dyreliv” (2020) og Andri Snær Magnason “Tiden og vandet” (2019).

 

onsdag  d. 16. feb.  kl 19.00, Forsamlingsbygningen, Østergade 9, Hjørring

I samarbejde med Slægtshistorisk Forening

Skagen før kunstnerne (se mere her)

Foredrag v. Jørgen Elsøe Jensen, professor, dr. scient.

Hvordan var livet på Skagen før kunstnerne og de ferieglade gæster erobrede erindringen om stedet? Skagens historie er både dramatisk og meget anderledes end alle andre steders historie. Det fremgår af ny forskning, som ikke alene afdækker, hvorfor bebyggelsen kunne opstå for ca. 800 år siden, dens fysiske historie og den ejendommelige livsform, som stedet og omverdenen definerede rammerne om i mange hundrede år

 

 

mandag d. 14. marts kl. 19.00, Forsamlingsbygningen Østergade 9, Hjørring

I samarbejde med Slægtshistorisk Forening

Den glemte inkvisition. (se mere her)

Foredrag v. historiker Lars Andersen, Aalborg Universitet 

Foredrag om forbryderbander, kriminaldommere og 1800-tallets hemmelige retsvæsen i Danmark.

 

 

tirsdag d. 19. april  kl. 19.00, Forsamlingsbygningen, Østergade9, Hjørring

I samarbejde med slægtshistorisk Forening

Bundet af kønnet (se mere her)

Foredrag v. Birgit Løgstrup, professor, arkivchef emerita, dr.phil

Birgit Løgstrup skrev i 1988 en bog om stavnsbåndet – i anledning af 200-året for dets afskaffelse. Det blev til en bog om de stavnsbundne drenges tilværelse under dette stavnsbånd, men det omhandlede jo kun halvdelen af de unge på landet, for pigerne var jo ikke formelt stavnsbundne.Hvordan var deres tilværelse så? Det har Birgit Løgstrup nu skrevet en anden om, som udkommer i foråret 2022. Titlen er ”Bundet af kønnet” som modstykke til drengenes ”Bundet af jorden”.